duminică, 20 ianuarie 2013

Șansă, destin, decizie, acțiune

Destin? Oare avem așa ceva? Este foarte adevărat că, mai toată lumea, speră să ajungă într-un loc frumos, într-o funcție „călduță”, sau să aibă o viață perfectă datorită destinului, dar nu mereu este așa, sau, cel puțin, eu nu văd așa lucrurile.

Când vine vorba de destin, primul cuvânt care ne vine în minte este MISTER. Și cum omul este, probabil, cel mai curios viețuitor de pe planetă, lucrurile se complică. Astfel mulți ajung la vrăjitoare, ghicitori, sau cum vreți să le ziceți pentru a afla, chipurile, ce vor „pătimii” în viitor. Mii de ani de evoluție și credibilitatea, dusă către rangul de prostie, nu a evoluat deloc. Mi se pare penibil să crezi că cineva îți va prezice viitorul și să mai și plătești pentru asta. Pe de altă parte, merită felicitări cei care reușesc să inspire o așa încredere, încât oamenii să îi caute pentru „ghicit”.

Oare să fie chiar destinul? Poate, dar cred că mai mult suntem noi. Un exemplu simplu : „Doamne fă să iau BAC-ul!”. Și așteaptă elevul. și așteaptă, și vine BAC-ul, trece, și elevul tot acolo este, tot la liceu, fără BAC. Destinul a fost crunt, sorții au fost potrivnici, zeii s-au aliat și au întreprins acțiuni contra stimabilului elev. Păi să facem o retrospectivă. Cum să iei BAC-ul dacă nu muncești? Cum să reușești dacă nu înveți? Aproape imposibil! Ia pune mâna și ajută puțin „destinul”, muncește, învață, și o să vezi că îți schimbi „soarta”. Nu trebuie să ne resemnăm cu ideea că nu avem, este normal să nu ai ceva dacă nu muncești. Muncești și îți faci singur „destinul”, te aliezi cu zeii și reușești.

Alegem? Da, mereu. Zi de zi ne lovim de alegeri, zi de zi avem de făcut pași, zi de zi luăm decizii mai mult sau mai puțin importante. Esențial este să ne dăm seama de momentul în care facem alegeri cruciale și să le facem bine. Dacă nu le facem bine, asta e, mergem mai departe. Destinul nu cred că ne este potrivnic, noi ne suntem potrivnici pentru că ne îngropăm în depresia unei alegeri greșite. De cele mai multe ori, în rău este și un bine, niciodată nu știm când o alegere greșită aduce mai mult bine decât zece alegeri „corecte”. Perseverență!

Cu toții avem o șansă, îi zice viață și nu are rost să ne-o ratăm. Fie că e destin, fie că nu e, noi trebuie să ne ajutăm, nu să așteptăm să cadă „para mălăiață”.
„Nu voi fi un om obișnuit pentru că am dreptul sa fiu extraordinar”, aveți dretul, faceți-o!
Ajutând destinul ne putem aduce pe noi pe un drum mai bun, pe apropiații noștrii, dar și țara în care trăim! La muncă, români, nu la întins mâna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu