luni, 1 septembrie 2014

Provocarea cărților

Cărțile, pătrate de hârtie, munți de informație, surse de inspirație, sau cum vreți să le spuneți sunt scrise pentru a fi citite și pentru a inspira. Consider că e un sacrilegiu să nu citești, dacă ai fost învățat să faci asta. Este ca și cum ai înceta să umbli sau să vorbești.

Să citești este frumos, să împarți cu altii idei, să pornești dezbateri pe baza a ceea ce ai citit, să îndemni lumea să citească, să îi îndrumi pe cei din jurul tău spre cunoaștere este ceva divin. Noua mișcare de pe facebook mi se pare cel puțin inspirațională, așa că, invitat fiind să particip voi face o listă a cărților ce m-au impresionat și m-au marcat, într-un fel sau altul.
  1. Cartea gesturilor- PETER COLLETT   „Niciodată să nu vă încredeți în impresia generală, dar concentrați-vă asupra detaliilor.”
  2. Despre omul frumos- DAN PURIC  „Omul frumos nu este vizibil, el nu are imagine, el țâșnește, în aparență, într-un gest mic, iar gestul ăla, pentru tine, este izbăvitor și-ți persistă în suflet toată viața, ca o icoană.”
  3. Supă de pui pentru suflet- JACK CANFIELD, MARK VICTOR HANSEN  „Niciodată nu-ți vinde inima. Întotdeauna ascultă-ți instinctele și află că toate răspunsurile de care ai nevoie  se găsesc în tine.”
  4. Hoțul de cărți- MARKUS ZUSAK  „Singurul lucru mai rău decât un băiat care te urăște, un băiat care te iubește.”
  5. Viața lui Freud- IRVING STONE  „O privire retrospectivă în timp seamănă cu mersul înapoi: cu spatele vezi mai bine lucrurile pe lângă care ai trecut, însă riști să te lovești de ceva.”
  6. Strălucirea și suferințele curtezanelor- HONORÉ DE BALZAC  „Ne evidențiem în fiecare zi, făcându-ne datoria.”
  7. Crimă și pedeapsă- FEODOR DOSTOIEVSKI  „Eu am o singură viață și ea n-are să se mai repete niciodată; nu vreau să aștept «fericirea generală». Vreau să trăiesc eu!”
  8. De ce iubim femeile- MIRCEA CĂRTĂRESCU  „Nu poți face nimic ca să ai stil. Pentru că stilul nu îl ai, ci îl ești.”
  9. Despre frumusețea uitată a vieții- ANDREI PLEȘU  „Capacitatea de a sluji cu distincție și dăruire interioară, știința înaltă de a fi util - iată o înzestrare rară, de elită, cea mai caracteristică manifestare socială a demnității.”
  10. Unsprezece minute- PAULO COELHO  „Ființa umană poate îndura o săptămână de sete, doua săptămâni de foame, mulți ani fără acoperiș, dar singurătatea nu o poate îndura.”
  11. Forța minții- DR OLIVIER DE DE LADOUCETTE  „Un simplu act de compasiune este capabil să ne mărească imunitatea.”


Titlurile sunt așezate într-o ordine aleatorie. Fiecare dintre aceste cărți au însemnat ceva pentru mine, fiecare a reprezentat o cărămidă sufletească și una morală. Cele de care nu am amintit nu înseamnă că au fost nefolositoare sau inutile, pentru că nu am citit o carte despre care să cred asta și nici nu știu dacă putem afirma așa ceva despre o carte, dar am considerat că lista conține suficiente titluri. Alte titluri vor fi amintite cu altă ocazie.

Citiți, citiți, citiți! Veți avea doar de câștigat. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu