marți, 25 decembrie 2012

Ne facem datoria?

Zilele trecute am văzut o filmare în care un polițist a ajutat un șofer să iasă dintr-o parcare oprind două mașini care circulau pe șosea. Mare minune! O gramadă de comentarii care îl ridică în slăvi pe polițist, ce bun e, ce grozav, ce miracol a înfăptuit! Polițiștii nu sunt cumva pe drum ca să ajute? Nu asta e datoria lor? În afară de a încurca traficul, a da amenzi și a cauta nod în papură, nu trebuie să îi ajute pe oameni? Mi se pare normal și de bun simț ca un organ al legii să ajute la desfășurarea în bune condiții a traficului și să îi ajute pe cei aflați în trafic, nu să fie un fel de lup.
Funcționarii de la stat oare de ce sunt plătiți? Din umilele mele cunoștințe, aceștia sunt plătiți să îsi facă treaba, nu să fie „șmecheri”. O casieră este plătită să facă tot ce scrie în fișa postului. Nu este normal ca o casieră să se revolte că are mult de lucru în momentul în care este plătită pentru așa ceva. Din câte știu există posibilatea DEMISIEI. Așa că, în cazul în care volumul de muncă i se pare cuiva prea mare, acesta poate să îsi dea demisia, nu să fie recalcitrantă cu cei cu care lucrează.
Vânzătoare=lucrător comercial, MINUNAT subiect! Pot număra pe degete vânzătoarele ce mi-au zâmbit în ultimul an, în momentul în care m-au servit. Fața aceea acră, care te face să te întorci și să pleci, servirea mizerabilă, care parcă este de pomană, sunt normale? Din punctul meu de vedere NU sunt. Pentru simplul fapt că eu merg să las un leu, doi, o sută, într-un magazin, merit să fiu servit cel puțin decent. Parcă era „clientul nostru, stăpânul nostru”, la noi se inversează? „Vânzătorul nostru, stăpânul nostru”? Ar fi bine ca acei oameni care lucrează în diverse magazine să nu uite că datorită faptului că noi intrăm și cumpărăm câte ceva ei își câștigă pâinea.
Ce facem dacă un drum pietruit este acorperit de zăpadă înghețată și pe margine zăpada are cap 20 de centrimetri? Sunt două variante posibile: 1-lasăm mașina într-un loc în care să nu încurcat și mai mult circulația deja îngreunată de starea drumului ( asta dacă avem puțin bun simț); 2-dacă suntem șmecheri/șmechere putem să lăsăm mașina pe jumătate din drum, fără să ne pese că blocăm circulația. Un om nu poate fi șmecher dacă nu are BeMWeu (asta este condiția de bază). Șmecheria nu este completă dacă nu vorbim. Din păcate, impresia că un om este prost dispare în momentul în care acesta își deschide gura și spulberă orice îndoială.
Cu siguranță că sunt și oameni care își fac datoria, dar, din păcate, prea puțini. Să sperăm că „sfârșitul lumii” a mai curățat prostia, ignoranța, indiferența, mizeria, nesimțirea și toate celelalte lucruri atât de dăunătoare societății.

Un comentariu:

  1. Sa nu-ti fie rusine niciodata sa ajuti un om la nevoie si ,mai ales, sa accepti cu drag de inima orice ajutor, pentru ca asta ne defineste pe noi oamenii, sa fim solidari si sa traim in armonie. Salut!

    RăspundețiȘtergere